Fönster för alla behov

Hem / Fönster

Funktionen av ett fönster är såklart att släppa in ljus i ett rum. Numera finns det ett flertal andra krav på ett fönster som t.ex. design och isolering även kallat U-värde.

PVC fönster

PVC fönster är praktiska och underhållsfria, du behöver alltså inte slipa och måla dem vilket du behöver göra med t.ex. ett träfönster. PVC är ett plastmaterial som inte påverkas av exempelvis fukt, salt från havet eller röta.

Materialet är dessutom billigare än både aluminium eller trä. PVC fönster har länge varit populära utomlands men börjar bli alltmer vanliga i Sverige. Nackdelen med PVC är att fönsterkarmarna ofta är grövre vilket gör att själva fönsterytan blir aningen mindre.

Hos Menta fönster kan du läsa mer om fördelar med PVC fönster och på så sätt lära dig mer om hur det fungerar med denna typ av fönster.

Aluminiumfönster

Precis som PVC är aluminium underhållsfritt och om man väljer detta alternativ tar det många år mellan fönsterbytena. Aluminium är mycket lätt i vikt men är oerhört hållbart. Det finns idag flera hybridalternativ med trä och aluminium, en vanlig variant är en stomme av trä som är klädd i aluminium.

Det finns trots allt en del nackdelar med aluminiumfönster. Bland annat kan aluminium vara sämre på att hålla värmen, framförallt om man väljer billigare alternativ.

Menta fönster beskriver aluminiumfönster mer ingående och dess för- och nackdelar. Dessutom erbjuder de ett brett sortiment av aluminiumfönster inom flera prisklasser.

Träfönster

Träfönster är det vanligaste alternativet för fritids- och småhus med en lång tradition i Sverige. Det vanligaste träslaget för tillverkning av fönster är furu.

Under 70 och 80-talet tillverkades många fönster av dålig kvalitet vilket gjort att träfönster fått ett lite sämre ryckte än andra alternativ. Med rätt underhåll, konstruktion och behandling kan ett träfönster hålla i flera hundra år!