Måla takplåt

Hem / Måla plåttak

Med jämna mellanrum behöver man måla takplåt för att det ska hålla i längden. Om det inte blir gjort kan det riskera att det blir läckage under taket och fuktskador på huset. Läs här om vad du ska tänka på när man ska måla takplåt.

Måla om takplåt

Varför ska man då måla om takplåt? Genom att regelbundet måla plåttak underhåller du takets skick och ser till att det blir längre livslängd med taket. Genom att måla regelbundet kan du stoppa att:

  • Att det inte växer mossa på taket, som det lätt kan bli med andra material
  • Undvika korrosion, dvs. att det inte sker kemiska frätningar på materialet
  • Att det inte uppstår rost som försämrar takets möjlighet att skydda

Det rekommenderas att du målar om vart 15:e år för att hålla taket i bra skick. Skulle det vara rostbildning och det inte går att rengöra bort, kan du behöva byta ut delar av taket, vilket kan bli mer kostsamt och trist för utseendet av husets fasad.

Vill du inte måla plåttak själv och är intresserad av takmålning i Stockholm finns JW Plåt AB tillhands. De har under 25 års tid hanterat många av Stockholms tak och kan allt som finns att veta om takmålning och takläggning. De rekommenderar att istället för att ha som vana att byta ut tak kan man istället måla takplåt för längre hållbarhet. De hjälper till att rengöra, förbereda och måla så du får tid över till annat och slipper göra jobbet själv.

Måla plåttak i 4 steg

Om du ändå vill testa att måla taket själv och inte anlita takläggare eller företag på entreprenad som kan takmålning, finns det några saker du bör tänka på när du vill genomföra målning av plåttak. Så här går du till väga för att måla plåttak i fyra steg.

1

Kolla plåttyp

Vilken plåttyp som ditt befintliga tak har. Beroende på om du exempelvis har plåttak som är gjort av förzinkad takplåt, galvaniserad plåt, aluminium osv. behöver du välja ett rengöringsmedel, rostskyddsfärg och färg som är anpassad efter materialet.

2

Rengöring

Underarbetet är A och O när du ska måla takplåt. Du behöver få bort smuts, salter som kan komma från hav och andra partiklar som kan påverka att det blir ett jämnt och fint resultat när du ska måla senare. Till en början kan du ta varmt vatten och skölja av taket, gärna med högtryckstvätt där det uppstår ånga. Du bör även köpa en taktvätt eller plåttvätt som har lösningsmedel som är anpassade för plåt. Du kan köpa det i byggvaruhus och färgvaruhus, som exempelvis Julas variant av rengöringstvätt av tak. Du kan även anlita företag som kan genomföra en grundlig tvättning av taket.

3

Använd rostskyddsfärg

Du måste använda rostskyddsfärg först som blir ett grundläggande lager innan du lägger på färgen. När du har rengjort taket från smuts bör du direkt måla med rostskyddsfärg för att kapsla in och skydda mot rostbildning. Genom att använda sig av rostskyddsfärg kan du förlänga livslängden på ditt plåttak flera år då det minimerar risken kraftigt att det inte uppstår rost. En hemsida som du kan hitta ett stort utbud av rostskyddsfärg på är på paintpro.se.

4

Använd dig av samma typ av färg som tidigare

När du har målat rostskyddsfärg och det har fått torka ordentligt kan du övergå till att måla med färg. När det ska ske en ommålning av plåttak bör du använda dig av samma färgtyp som du har haft tidigare på taket för att det ska bli så jämnt och bra resultat som möjligt. Är du osäker på vad för färg det är bör du kontakta ett proffs som kan komma och göra en bedömning. Du kan måla taket med en helsyntetisk pensel eller roller. Det viktiga är att taket är tort innan du börjar måla. Därmed ska du inte måla när det är fuktigt i luften eller har eller när det är risk för regn. Vill du läsa mer om utemålning av olika material kan då få bra tips ifrån Viivilla.