Välj rätt garageport

Hem / Garageportar

Det finns massvis med olika typer av garageportar, vilket gör att det finns något för allas behov. Att välja rätt garageport är viktigt då det idag finns många fabrikat och varianter av garageportar därute. En väl värd investering är att kontakta en rutinerad garagportsåterförsäljare som säljer garageportar helt skräddarsydda för kundens ändamål.

Slagportar

Slagporten är den klassiska garageporten. Den öppnas som en vanlig dörr på ena sidan medan den andra sidan låses med en så kallad spanjolett. Fördelen med en slagport är att det är enkelt att röra sig in och ut i garaget, eftersom den ena sidan fungerar som en vanlig dörr. Slagporten tar inte heller någon plats inne i garaget och är därför bäst lämpad för utrymmen som används till förråd eller liknande, alltså när porten används mest för gångtrafik.

Nackdelen med den här sortens garageport är att man måste skotta framför dörren under vintern, för att man ska kunna öppna den. Dessutom behöver slagporten ett visst underhåll för att inte bli sned och slå sig.

Vipportar

Vipporten var allra vanligast under 70-talet, om du har en gammal vipport hemma bör du se över den med jämna mellanrum för att se till att fjädrar och infästningar inte är skadade. Om en fjäder brister kan porten falla med person- och materialskador som följd. En vipport av nyare modell är självklart säker.

Fördelarna med vipport är att det är en gammal och stadig konstruktion med få delar som kan gå sönder. De är enkla att både montera och se efter, en oisolerad vipport är dessutom väldigt billig. En annan nackdel med vipporten är att den tar utrymme både utanför och i taket på garaget och som tidigare nämnt kan de bli farliga om de inte sköts om ordentligt.

Takskjutportar

Takskjutporten är den modernaste av dessa tre alternativ. Takskjutportarna är enkla konstruktioner, byggd av sektioner som skjuts upp under taket på monterade skenor.
Det finns många fördelar med takskjutportar. De passar de allra flesta garage med bredd upp till sex meter, är perfekt anpassade att använda med automatisk öppning och tar inte något utrymme på garageuppfarten.

Nackdelen med denna typ av portar är att de upptar ett visst utrymme i taket, dock betydligt mindre än vipporten samt att det är rekommenderat att ta hjälp av en fackman för att montera porten.

Portöppnare

Idag monteras merparten av garageportarna med en portöppnare. Det är inte längre en lyx att ha en garageöppnare utan mer ett inslag av modern komfort. Har du en port med portöppnare slipper du kliva ur bilen för att böja rygg och öppna och stänga porten.