Lägga takplåt

Hem / Plåttak

Att lägga takplåt har blivit ett populärt material som är lätt att montera, är vattenavvisande och passar de flesta byggnader. Det finns många fina exempel där takplåt var ett välanvänt material för tak förr i tiden och har hållit sig kvar än idag. Läs mer om att anlita plåtslagare samt vilka fördelar det finns med denna typ av tak.

Olika typer av plåttak

Redan under 1500-talet började man använda sig av plåt i olika slag för att lägga vattentäta tak som höll för väder och vind. Det har fram till idag framställts flera olika typer av plåttak och det har ständigt utvecklats nya sätt att göra beläggningar för att plåttaken ska vara mer hållbara och undvika rost för att hålla ännu längre. Bland annat finns det dessa:

  • Koppartak
  • Förzinkade plåttak
  • Aluminiumtak
  • Svartplåt (användes mycket förr och rostade snabbt utan beläggning)

Det finns även andra typer av tak som du kan läsa om på denna hemsida, bland annat skiffertak och vad det är för något. Du kan även läsa mer tips om takmålning om du bor i Stockholmstrakten.

Fördelar

Det finns flera fördelar med plåttak och varför man ska lägga detta material på ditt tak;

Lång livslängd

Ett plåttaks livslängd kan vara upp till 100 år om det sköts med rätt typ av underhåll och service när det behövs. Vanligast är dock ett genomsnitt på 40–50 år.

Billigt material

Många takläggare påstår att det är ett billigt att lägga plåttak i jämförelse med exempelvis tegel. Läs mer nedan om Vad kostar plåttak.

Pålitligt material

Förutom att plåt är vattenavvisande så kan det inte heller binda fukt. Det gör att det är ett bra material som utstår extrema väderförhållanden med exempelvis kraftiga regnskurar.

Låg påverkan på klimatet

Numera kan plåttak ha beläggningar som är av ämnen som anses vara miljövänliga. Bland annat testar plåtslagare sig fram med plåt som är behandlade med naturliga och växtbaserade oljor.

Lättviktsmaterial

Något som takläggare för plåttak säger är en av alla fördelar med plåttak, är att det knappt väger något vid takläggning. Att jobba med ett material som inte upplevs som tungt när det läggs underlättar processen av takläggningen och påfrestar inte lika mycket för takläggaren samt sparar tid på takläggningen.

Frågor om att lägga takplåt

Kan man lägga plåttak direkt på takpapp?

Ja, förutsatt att takpappen håller kvalitén fortfarande. Du måste dock kontrollera pappen väldigt noga och veta vilken typ av plåtmaterial du arbetar med. Vissa material klarar inte av att läggas direkt på pappen, och det brukar stå i bruksanvisningar för plåten.

Lägga läkt för plåttak – Vad innebär det?

Takläkt är den konstruktion som ligger mellan takplåt och takpappen som är det närmsta lagret mot själva taket. Man behöver lägga två lager läkt för plåttak; ett ströläkt för att lufta undertaket och sedan bärläkt som går horisontellt som takplåt ska luta mot.

Går det att lägga plåttak själv?

Ja, det går alldeles utmärkt. Dock kan det upplevas som krångligt om man inte besitter kompetensen, så det kan vara en god idé att anlita plåtslagare med kompetens för takläggning. Det går oftast fortare och mindre omständligt än om du ska införskaffa rätt plåt själv och montera det korrekt. Det kan också vara svårt att lägga taket bra i kluriga vinklar och vrår och då kan det vara bra att anlita någon som gör jobbet istället.

Vad kostar plåttak?

I snitt kan det kosta 1000–1500 kr per kvm inräknat med material och arbetskostnad. Priset kan såklart variera och beror bland annat på:

  • Antal kvm
  • Form på byggnaden
  • Vilken typ av plåt
  • Om du lägger taket själv eller anlitar takläggare
  • Tillgänglighet, exempelvis om det krävs stege eller lyftkran

Du har möjlighet att göra ROT avdrag för max 50 000 kr per privatperson i hushållet. För ROT och RUT avdrag får det sammanlagt vara max 75 000 kr per person och år.